Kod nas je normalno da će neko staviti na picu kečap. Ali ako pričamo o pravilima, ovo ne dolazi u obzir. Takođe, kod pice napolitanskog tipa – nećete koristiti ni domaći kuvani sos. Sos od pelata se pravi bez kuvanja. Cepanje mocarele rukom apsolutno ne dolazi u obzir! U stvari, ako imate mocarelu vrhunskog kvaliteta i originalnog porekla, verovatno se neće desiti ništa. Ali ako imate klasičnu mocarelu kakva se kupuje kod nas, postoji velika opasnost da pusti previše vode. . izbgnete potpop na sredini testa 

Takođe, sveža mocarela se stavlja kasnije, a ne na početku. Na početku se peče samo testo sa sosom od pelata. Sir ne treba da bude “zlatan” nego samo “istopljen”. Skoro svež. Ne sme da pusti vodu jer znači da je prepečen.

Začin je uglavnom samo svež bosiljak. Ako baš volite origano, onda pripremite marinara sos koji ima pelat, origano i beli luk.